bugünlerde gördüğümüz kıyıya vuran çocuk cesedi fotoğrafı yıllar sonra ikonik fotoğraflar filan adı altında anılıyor olacak. böyle düşününce her şey biraz daha garipleşiyor. geçen bir film izledim, kabaca 90'ların savaş öncesi kosova'sında almanya'ya babasının yanına gitmeye çalışan bir çocuk hakkındaydı ve sahil güvenlik yaklaşınca kaçakçı bottaki -spoiler- bir çocuğu kavradığı gibi denize fırlatıyordu.-spoiler- film zaten çıplak olarak insani her şeyi gösteriyor. ortada iç acıtan, ekrandan göz kaçırtan imajlar yok ama izlerken içten içe geriliyor insan ve bam. az önce bahsettiğim sahne. neye uğradığımı şaşırdım bir an. her şey kurgu ama her şey çok gerçekti.

şimdi "yarın yolda tiksintiyle bakacaksınız"cılarla "bıktık ama onlar da insan bi yerde"ciler kapışır olmuş. herkesin kendine göre sebebi var. kimsenin kimseyi suçlama hakkı olmadığı gibi, herkesin kafaları çevirip de bakması gereken tek yer var. orayı da hepimiz biliyoruz. bu insanlar kamplarda kalabilselerdi veya tutulabilselerdi şu an sokakta sürünmeyeceklerdi ya da insanlar tedirgin olmayacaktı. bugün izlanda falan kampanyalar yapıyorsa bizdeki gibi sokaklarda dilenen, yerlerde yatan insanlar olmayacağını bildikleri için. ne yapacaktı insanlar? millet ayın sonunu getiremezken ekmeğimizi bölüşürüz deyip ev mi açacaktı? nereye kadar bireysel yardımlarla yaşayacak bu insanlar? söylenenlerin anlamsızlığının kendi kendine sokak köpeği beslemeye çalışıp da sonra yapamıyorum, insafsızlar falan diye çıldıran tiplerin girdiği hallerden farkı yok. geçici çözümlerle hiçbir yere varamazsınız. aramızda üç beş toplasak, halk yardım etseler falan bu soruna çözüm olmaz. devlet hiçbir şey yapmazsa, hiçbir şey değişmez.

ölen çocuklarla alakalı şu illüstrasyonu ancak ve ancak komik bulabildim. bu nedir ya? insanlar çıplak gerçeklikle öldü. ölmeye de devam edecek. çocukları tatlış bebiş çizimlerle resmetmek bir nevi vicdan rahatlatma herhalde. bir şey yapamıyorum, şöyle çizeyim de böyle yapayım da. tam tersi o fotoğraf ardındaki tüm vahşetle herkesin kafasına kazınsın, unutulamasın.

1 yorum :

Lady dedi ki...

O fotoğrafı gördükten sonra tüm gece uyuyamadım. İnsanların sokakta olanlara böyle dvranmasını ben hiç anlayamadım. Hele iki gün önce küfredip, söylenenenlerin aç kalsınlar gider diyenlerin şimdilerde üzüldüm demesi bana çok samimiyetsiz geliyor